Een boot met zo’n 700 vluchtelingen is zondag in de Middellandse Zee gekapseisd. Dat gebeurde ’s nachts, ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa. Er wordt gevreesd dat de meesten zijn verdronken.

Een passerend koopvaardijschip zag de vluchtelingenboot omslaan en sloeg alarm. Waarschijnlijk kapseisde het schip doordat de inzittenden de aandacht van het schip probeerden te trekken en daarbij de boot uit evenwicht brachten.

Diverse schepen in de buurt schoten te hulp. 28 vluchtelingen konden worden gered. Volgens de Times of Malta zijn er de afgelopen uren veel lichamen aangespoeld aan de kust van Libië.

Het ongeluk van afgelopen nacht is het zoveelste vluchtelingendrama op de Middellandse Zee. Afgelopen week nog verdronken 400 vluchtelingen in een poging de Europese kust te bereiken. Sinds het begin van dit jaar kwamen zeker al meer dan 1500 vluchtelingen om in de Middellandse Zee.

Paus: wereld moet migrantendrama’s voorkomen

Paus Franciscus heeft tijdens de zondagse mis de internationale gemeenschap opgeroepen snel actie te ondernemen om nieuwe rampen met vluchtelingen te voorkomen.

"Dit zijn mannen en vrouwen zoals wij, broeders die een beter leven willen. Ze hebben honger, zijn gewond, uitgebuit en slachtoffer van oorlogen", zei Franciscus tegen tienduizenden toehoorders op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Hij vroeg de menigte om te bidden "voor deze broeders en zusters".

 Premier Malta: Europa kijkt weg

De bootramp in de Middellandse Zee was opnieuw aanleiding voor felle kritiek op het handelen van Europa. Zo vergeleek premier Joseph Muscat van Malta het "wegkijken van Europa en de rest van de wereld voor de tragedie die zich aan het voltrekken is in de Middellandse Zee", met het wegkijken bij genocides in het verleden.

De Italiaanse premier Matteo Renzi wil dat er deze week nog een Europese top komt over de stroom bootvluchtelingen. De EU-topvrouw Federica Mogherini heeft de vluchtelingendrama's al op de agenda gezet van de Europese minister van Buitenlandse Zaken. Die komen maandag in Luxemburg bijeen.

Volgens Renzi is Europa getuige van "systematische afslachting in het Middellands Zeegebied''. "Hoe kunnen we ongevoelig blijven als massa's mensen sterven terwijl we over communicatiemiddelen beschikken waarmee we alles in de gaten kunnen houden", vroeg de Italiaanse premier zich af.

Operatie Triton

De Europese Unie lanceerde onlangs operatie Triton, om het probleem met bootvluchtelingen aan te pakken. Dat gebeurde nadat Italië zijn eigen humanitaire operatie Mare Nostrum sterk had ingekrompen. Triton krijgt echter veel kritiek van onder meer hulporganisaties, omdat het niet genoeg zou doen om mensen te redden.

Ook vanuit de Europese Unie zelf klonken zondag stemmen om nu echt iets te doen. Buitenlandchef Mogherini riep zondag Europese regeringen op om acties te steunen die vluchtelingen in het Middellands Zeegebied moeten beschermen. "We hebben nu te vaak gezegd dat dit nooit meer mag gebeuren. Het is tijd dat de EU direct een einde maakt aan dit soort tragedies'', zei Mogherini.

Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen in Luxemburg bijeen om de zaak te bespreken, liet de Europese politica weten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl